24 Haziran 2010 Perşembe

DOCUMENTARIST - İstanbul Belgesel Günleri


35 ülkeden 120'yi aşkın film, 27 Haziran 2010'da kapsamlı bir programla ve zengin bir yan etkinlik programıyla birlikte üçüncü kez DOCUMENTARIST - İstanbul Belgesel Günleri adı altında seyircisi karşısına çıkıyor, hem de sadece 4 TL karşılığında. 
Son dönemde dünya festivallerinde ödüller kazanmış bir çok önemli belgesel ilk kez İstanbul'a uğrayacak belgesel dünyasından önemli konukların ağırlanacağı bu önemli festivalde yerini almak için gün sayıyor. Serge Avedikian,bu senenin önemli isimleri arasında yer alırken Johan  van der Keuken Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, Şehir Filmleri Seçkisi: "Kent ve Sinema" adı altında Keuken, 25 Haziran günü saatler 15:00' ı gösterdiğinde  yaşadığı kente Akbank Sanat' tan bakacak." Hiroşima 1914-2007... Bir kentin ve bir binanın uzun soluklu hikayesi..."  4 saatlik destansı anlatımı ile, yüzyıllardır dünyayla sıkı bağları bulunan, öte yandan bir köy yaşamının çekiciliğini de korumayı başaran bu kentin ruhuna nasıl nüfuz edilişini anlatacak.

Hızla büyüyen İstanbul'un  kanı kaynayan sinema etkinliklerinden DOCUMENTARIST, özel olarak kameraların birer göz olduğu Balkanlar, Polonya ve İsviçre' den örneklerin yanı sıra bu yıl ABD'den Lübnan'a, İsviçre'den Hindistan'a, Arjantin'den İzlanda'ya, İran'dan Kore'ye, Danimarka'dan Fransa'ya 35 ülkeden 120'den fazla filmin oluşturduğu geniş bir programla bizlere merhaba, diyecek. 

Hanasaari A' nın iki genç yönetmeni H. Vartianien ve  P. Veikkolainen Helsinki'nin geçirdiği değişime dair deneysel bir belgeselci bakış açısıyla kentin yakınlarında yer alan bir elektrik santralinin yıkımından müthiş bir görsel şiir çıkarmayı başarıyor.27 Haziran 15:00'da görülebilecek Şehir Filmleri Seçkisi: "Kent ve Sinema" konseptli bu belgesele yine Akbank Sanat ev sahipliği yapacak.







Finlandiya sinemasının en önemli isimlerinden Peter von Bagh'ı, Şangay'ı mercek altına alan Nanna Frank Moller'ı ve sessiz sinema döneminin eskimeyen baş yapıtlarından biri olan "Şehir senfonileri" ile  alt türünün bu nadide örneğini vermiş, yüzyılın ilk çeyreğindeki haliyle, Berlin kentinin bir gününü özetleyen Walter Ruttman'ı konuk ediyor DOCUMENTARIST.

Festivalin bu seneki tematik bölümleri ise izleyicisini düşündürür nitelikte. Dünyanın doğal kaynaklarının tükenişine dair filmlerin yer aldığı Kapitalizm Çıkmazı, sinemacıların kent yaşamına özellikle de metropollere bakışını yansıtan Kent ve Sinema, dünyanın en sorunlu bölgesinin kangren olmuş sorunlarına odaklanan Ortadoğu'nun Fay Hattı: Filistin-İsrail, sırf kadın olmaktan kaynaklanan sorunların irdelendiği Kadınlık Halleri gibi başlıkları ve devamındaki 120 filmlik alt metiniyle seyircisini tam 12' den vuracağa benziyor,vurmalı da hatta!

Kent yaşamına ve sorunlarına dair filmlerin yer aldığı Kent ve Sinema başlıklı seçkide, Mumbay, Kahire, Şangay ve Bogota üzerine gerçekleştirilmiş dört belgeselden oluşan Danimarka yapımı 'Citites on Speed' serisi gibi yeni yapımların yanısıra, Jean Vigo, Krzysztof Kieslowski, Alain Resnais, Walter RuttmanJohan van der Keuken gibi ustaların gölgede kalmış yapıtları da bulunuyor. Walter Ruttman’ın 1927 tarihli başyapıtı “Berlin, Bir Şehir Senfonisi” (Berlin: Die Sinfonie der Großstadt, 1927), Krzysztof Kieslowski’nin erken dönem filmlerinden “Lodz Kentinden” (Z miasta Lodzi, 1968), Jean Vigo'nun ilk filmi “Nice Hakkında” (A propos de Nice, 1930), Alais Resnais ve Robert Hessens'in “Guernica” (1950) ile Johan van der Keuken’in destansı filmi “Amsterdam Küresel Köyü” (Amsterdam Global Village, 1996) adlı yapıtları seçkideki klasikler arasında.

Ayrıca Türkiye’de ilk kez DOCUMENTARIST kapsamında gösterilecek, kısa bir süre önce İstanbul Film Festivali'nde ilk kurmaca filmini izlediğimiz belgeselci Michael Glawogger'ın 1998 tarihli “Megakentler(Megacities) adlı ünlü yapıtı Bölümün en ilginç sürprizlerinden biri.

DOCUMENTARIST bu sene ilk kez, belgesel alanında bir ödüle de imza atıyor. Yeni kuşak belgeselcileri teşvik etmek amacıyla Hollanda Başkonsolosluğu'nun parasal desteğiyle verilen 1000 Euro'luk Documentarist Yeni Yetenek Ödülü, Türkiye'den festivalde filmi gösterilen ilk, ikinci veya üçüncü filmiyle katılan belgeselcilerden birine verilecek.

.

Hiç yorum yok: