2 Mart 2010 Salı

BAFTA / KATHRYN BİGELOW



BAFTA ZİNCİRLERİ KIRDI, 2010' NUN EN İYİ YÖNETMENİ BİR KADIN YÖNETMENE, KATHRYN BİGELOW'A LAYIK GÖRÜLDÜ .

Oscar' ın en önemli habercisi sayılan Amerikan Yönetmenler Birliği, ' En İyi Yönetmen ' ödülünü 63 yıllık tarihinde ilk defa bir kadın yönetmene verdi. ' En iyi Yönetmen' dahil 6 dalda ödül kazanan, Savaşı erkeklerin hırsları, karakterleri üzerinden giderek, savaşanların erkekler olduğunu, magdur rölünün ise kadınlara kaldığı fikrini arkasına alan ' The Hurt Locker' ile Kathryn Bigelow, Bafta' da bir ilke imza attı.


Kurumsal adıyla The British Academy of Film and Television Arts; İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi, bir anlamda da Oscar' ın Birleşik Krallık' taki dengi olan, 1947' den beri film, televizyon, çocuk film ve televizyon eserleri ile iletişim ödülleri dağıtan ve David Lean, Alexander Kor da, Carol Reed,Charles Laughton, Roger Manvel gibi isimler tarafından kurulan; 1958 yılında da Televizyon yapımcıları ve yönetmenleri locasıyla birleşerek Film ve Televizyon kulübü haline gelen BAFTA, 22 Şubat 2010 gecesi Londra' nın merkezindeki Royal Opera House' da gerçekleşti.


Quentin Tarantino, Kate Winslet, Dustin Hoffman Audrey Tautou' nunda aralarında bulunduğu birçok ünlü oyuncu, yönetmen ve film endüstrisi yetkilisi törene katılırken, Bafta' nın bu yılki süprizi Kathryn Bigelow'un Irak’ta savaşın ortasında kalmış bir bomba imha ekibini konu alan filmi ‘The Hurt Locker' ile Amerikan Yönetmenler Birliği/ Directors Guild of America, tarafından verilen En İyi Yönetmen ödülü dahil olmak üzere 6 dalda ödül kazanması oldu. Bilim kurgu, aksiyon ve korku türlerinde çalışan ve ilk defa adını 1987 yılında çektiği ' Near Dark ' ile duyurmuş olan Bigelow, Bafta ödüllerinde tarihinde ilk defa “En İyi Kadın Yönetmen” ödülüne layık görüldü. En İyi Film, En İyi Yönetmen, En Orijinal Senaryo, En İyi Montaj, Ses ve Sinematografi dallarında aldığı 6 ödülle Bigelow "The Hurt Locker" filmi ile eski eşi James Cameron' ın 'Avatar' filmini geri de bıraktı. Amerikan Yönetmenler Birliği’nin son 61 yılda en iyi yönetmen ödülüne layık gördüğü yönetmenlerden yalnız altısının Oscar’ı kazanamamış olması da Bafta' nın Oscar ödüllerinin olası sahipleriyle ilgili bir ipucu niteliğinde. ' The Hurt Locker ' ile 6 dalda ödül alan Bigelow, beraberinde de 82 yıllık Oscar ödülleri tarihinin dördüncü kadın yönetmen adayı olarak Copallo, Wertmüller ve Champion' a verilmeyen ' Erkek' Oscar'ın oyununu bozacak mı?,sorularını da akıllara getiriyor.

2 yorum:

mustafa dedi ki...

filme yapilan cok gec bi yorum ama harbiden ii filmdi bence.zaten aldigi odullerle de gosterdi bunu..bu kadar guzel bi blogun neden isleyeni bu kadar az anlamadim..ellerine saglik super bi blog.izlemek cok zevkli olucak:)
sevgiler saygilar

Seray Özbiçer dedi ki...

Teşekkürler Mustafa,blogumu elimden geldiğince aktif bir şekilde güncellemeye devam edeceğim. Sevgiler.