26 Şubat 2010 Cuma

Filmmor / Kadınlar İçin Kadınlar İle




Kadın, bir gölge olmaktan çıkıp, 8. Kez
beyaz perdede boy gösteriyor

Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, kadınlar ile kadınlar için sinema yapmak, üretmek ve düşlemek amacıyla 2003 yılından beri sinema ve medyada olduğu gibi hemen hemen her alanda cinsiyetçiliğin , şiddet ve ayrımcılığın olmadığı bir yaşama film sarıyor.


Filmmor Kadın Kooperatifi kadınların sinema ve medyaya katılımını, bu alanda kendilerini ifade edebilme, iletişim ve üretim alanı yaratabilmelerini arttırmak ve kadınların temsil ve deneyimlerini yaygınlaştırmak için 12- 21 Mart 2010' da İstanbul' da Fransız Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü, İstanbul Modern salonlarında, ardından 10-11 Nisan'da Kars, 17-18 Nisan'da Sinop' ta olacak. Ayrıca bu yıl, Creteil Kadın Filmleri Festivali (Festival De Films De Femmes) ortaklığıyla 31 Mart - 6 Nisan tarihleri arasında Türkiye'den kadınların filmleriyle Fransa'da da beyaz perdelerde boy gösterecek.




Festivalde Neler Var, diye merak edenler için işte yanıtı:

Marleen Gorris Toplu Gösterimi, Carole Roussopoulos Anısına, Ermenistan KIN (Kadın) Filmleri Festivali Seçkisi, Jin Jiyan Azadi!, Cins Cinsiyet Cinsiyetler, 30 Yıl Sonra 12 Eylül, Sinemada Kadınlar: Melek ya da Şeytan, Masum ya da Fettan ya da Hiç Kimse! bölümlerinde gösterilecek filmlerin yanı sıra Anneke Smelik'in katılacağı bir panel,yönetmenlerle söyleşiler... İstanbul' da her akşam film gösterimleri ve özel etkinliklerle Akşam Festivali, festival kapanışında 2. Altın Bamya Ödülleri... 20 ülkeden, yüzlerce kadından bir türlü tanımlanamayan namus, töre gibi kavramlara bir itiraz niteliğinde filmler!

Flimmor yapımları, farklı kadın hallerini, deneyimlerini destekleyerek 1 Ağustos-1 Ekim 2010 tarihleri arasında çeşitli mecra ve etkinliklerle atölye katılımcıları tarafından Sinema, Fotoğraf ve Tasarım atölyelerinde kendi İstanbullarını anlatacak. Kadınların düşlediği İstanbul’un ortaya çıkarılması dileği ile kadınlar tasarım atölyelerinde cinsiyet eşitliğine duyarlı şehir işaretlerini hazırlayacak.


Cinsiyet cezalıları ya da beden timsallerinin adı olan kadın olgusunu yıkmak, yerine düşünen, duyguları olan kadın portresini yaratmak için Filmmor film atölyesi kadınların bilgi, deneyimlerini buluşturan Film okuma, Hazırlık, Senaryo Sözlü Tarih, Çekim ve Kurgu, Film Eleştirisi gibi atölyelerden oluşan Atölyemor ile sinemacı, akademisyen kadınların danışmanlığında sürdürülüyor ve her yıl yaklaşık 15 kadına sinema bilgi ve pratiği edinme olanağı sağlıyor...Gözyaşının eksik olmadığı bedenlerin sahibi olmak istemeyen kadınların gözünden hayata bakmak isteyenlere Filmmor Uluslararası Kadın Film Festivali şiddetle tavsiye edilir.

Hiç yorum yok: