17 Temmuz 2009 Cuma

Nobel Barış Ödülü ya da Nükleer Başlıklı Savaş Ödülü




Alfred Bernhard Nobel, varlıklı bir ailenin üçüncü oğlu olarak 21 Ekim 1833'te Stokholm'de dünyaya gelir.Alfred doğduğunda, iflas eden babası Immanuel Nobel, rus osrdusu için silah üretmeye başlar ve Alfred bu sayede özel öğretmenlerden eğitim alır, kendini geliştirir. Henüz on yedi yaşındayken Rusça, Fransızca, İngilizce ve Almanca' yı akıcı bir dille konuşabilmektedir. Oğlunun kendisi gibi bir mühendis olmasını isteyen babası Immanuel Nobel'in hoşuna gitmese de Alfred, fizik ve kimyanın yanı sıra İngiliz edebiyatına ve şiire ilgi duyar ve Alfred'in tehlikeli bir patlayıcı olan nitrogliserin ile tanışması hayatına ünlü kimyager Ascanio Sobrero'un girmesiyle başlar. Çalışmalarını yürürttüğü laboratuvarda basınç ve sıcaklığında etkisiyle yaşanan bir patlamada Alfred'in küçük kardeşi Emil hayatını kaybeder. Buna rağmen dinametin mucidi Nobel çalışmalarınıa devam eder...

1864 yılında araştırmalarının sonucunu alır ve dinamit barutunu bularak inşaat ve madencilik alanında çığır açar. Bu sayede kısa süre içinde yirmi farklı ülkede kurulan yüze yakın şirketin sahibi olarak uluslararası bir ün edinir. 1896 yılındaki ölümüne kadar, sahibi olduğu patent sayısını 355' e çıkaran mucidin vasiyeti, mirasının Nobel Ödülleri' nin enstitüleştirilmesi yönünde kullanılması ve 33 milyon 200 bin kronunun her yıl, insanlığa hizmette bulunanlara sunulmasıdır!!!

Buraya kadar her şey iyi gibi görünse de, mucidinin servetinin Amerika silah şirketleri Lockheed Martin ve Honeywell hisselerinde değerlendirildiği ve ABD' de bir borsa şirketi tarafından yönetildiği bundan üç sene önce ortaya çıktığında, bu haber ödüle ve ödülün amacına gölge düşürdü.

Sadece edebiyat dalındaki ödülüne 1.5 milyon avro tutarında bir kaynak ayrılan ve her yıl merakla beklenen Nobel Barış Ödülleri'ne, dünyanın kara listesinde bulunan Amerika Honeywell Holding'in sponsorluk ettiği haberi buraya kadar okuduğunuz başarı öyküsünü yorumsuz kılmakta!!!

Dahası, holding'in nükleer savaş başlıkları ve helikopter silahları üretiyor olması da ayrıca bir hayal kırıklığı!!!

Ödül sanki Nobel Barış Ödülü değil de Nükleer Başlıklı Savaş Ödülü...


Hiç yorum yok: